Napi 1 milliárd dolláros kiesést jelent az amerikai kikötősztrájk

Vágólapra másolva!
A szakszervezetek és a vezetőség csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz megoldani az Egyesült Államok nyugati partjainál lévő kikötőket megbénító sztrájksorozatot. A 29 leállított kikötő napi 1 milliárd dollárnyi - főként Ázsiából érkező - áru importálását akadályozza meg, amelynek legnagyobb vesztesei a Japán gépjárműgyártók - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai állam illetékesei által közvetített csütörtöki tárgyalások egyelőre eredménytelenül zárultak a kikötői munkásszakszervezet és a vezetőség között, és félő, hogy egyhamar nem is sikerül megegyezni a vitát kirobbantó fizetés, nyugdíj, és technológiai fejlesztések körül, amiket nemrégiben fagyasztottak be 29 kikötőben.

Az öt napja tartó sztrájk gyakorlatilag teljesen megbénította az Ázsiából és a csendes-óceáni térségből érkező importot, ezért több autógyár repülővel kénytelen árut szállítani az államokba, ami jelentősen megnöveli a költségeiket.

A Honda csütörtökön kezdte el az részegységek repülőgépekkel történő szállítását, a Bloombergnek tett nyilatkozata szerint, míg a Toyota jelenleg fontolgatja a légihíd alkalmazását, és több gyáregysége termelésének korlátozását.

Recessziós félelmek

Amerika nyugati partjainál lévő kikötők létfontosságúak az ázsiai országok számára, hiszen ezeken keresztül bonyolítják az Amerikába irányított kivitelük túlnyomó részét. Elemzők szerint, ha a munkabeszüntetést három héten belül nem sikerül megszüntetni, akkor több ázsiai ország is visszabillenhet a nemrég kihevert recesszió állapotába.

(Üzleti Negyed)