Deutsche Telekom: 50 ezres leépítés 2005-ig

2002.11.09. 16:56

A Deutsche Telekom (DT), Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Matáv többségi tulajdonosa 2005 végéig több mint 50 ezer munkahely megszűntetését tervezi, de a szám elérheti az 55 ezret is - közölte szerdai számában a Die Welt. A leépítések a magyarországi, szlovákiai és horvátországi leányvállalatait is érintik.

Az intézkedésről más lapokban is megjelentek beszámolók, s a külföldi leépítéseknél mindenütt a 11 ezres szám szerepelt. A Die Welt megjegyzése szerint a 11 ezer fős leépítés a külföldi leányvállalatokat érinti, főleg a vezetékes ágazatot. A Financial Times Deutschland a magyarországi, szlovákiai és a horvátországi DT-érdekeltségeket említi az elbocsátások lehetséges helyszíneként.

Az 55 ezer fős leépítés azt jelenti, hogy minden ötödik Telekom-dolgozó érintett. A bonni székhelyű konszern az idei év első felében világszerte 256 ezer embert foglalkoztatott a Die Welt adatai szerint.

Egyedül Németországban 35-40 ezer ember lesz majd kénytelen megválni eddigi munkahelyétől. A legtöbb dolgozót - közel 30 ezer főt - a vezetékes hálózattól, a T-Comtól küldik el. Már ebben az évben 7250-nel csökken a munkahelyek száma, 2003-ban 14 ezerrel, 2004-2005-ben pedig további 8300-zal.

Heinz Klinkhammer, a Deutsche Telekom személyzeti főnöke a Die Weltnek azt mondta, hogy 5500 munkahely szűnhet meg a konszern működtetésével és az ingatlanok kezelésével foglalkozó területeken, ezer a T-Mobile Deutschland mobilszolgáltatónál, s 2003 végéig a 43600-ból 3500 embert elküldenek a T-Systems leányvállalattól is.

A Telekom egyik szóvivője ,,a legrosszabb esetre készült forgatókönyvnek" nevezte a Die Weltben napvilágot látott adatokat, mondván, hogy ezek a számítások nem a vállalat jelenlegi tervezésein alapulnak, a T-Systemsszel és T-Mobile-lal kapcsolatos leépítésekről még nem született döntés.

A Deutsche Telekom egyébként 64,2 milliárd eurós adósságtömeggel birkózik, amelyet 2003 végéig 50 milliárd euróra kívánnak csökkenteni. A cég nettó vesztesége az idei első fél évben 3,89 milliárd euró volt a tavalyi első félévi 394 millió eurós nettó veszteség után.

Az utóbbi hónapokban mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyformán elsőrendűről közepesre minősítette le a Deutsche Telekom adósi besorolását a cég nagy adóssága és az adósságcsökkentés késlekedése miatt.

A Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings ugyanakkor nem módosította a Matáv besorolását, nem úgy, mint a Standard & Poor,s, amely a német anyacéggel egyidőben a magyar szolgáltató hosszú távú besorolását is A mínuszról BBB pluszra rontotta.

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Telekom 

Korábban:

Elbocsátások a Matávnál 
(2002. szeptember 19.)

Könyvajánló

Nem hiányzik a könyvtárából?

A magyar gazdaság a változó világban