Vernon Smith és Daniel Kahnemann kapták az idei  közgazdasági Nobel-díjat

Vágólapra másolva!
Az idei év közgazdasági Nobel-díját Vernon L. Smith és Daniel Kahneman amerikai, illetve amerikai-izraeli közgazdászok kapták. A tudósok a megosztott díjat azért a munkásságért nyerték el, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban, és az alternatív piaci mechanizmusokban játszott szerepét tárták fel.
Vágólapra másolva!

Kahneman a lélektan eszközeivel elsősorban a helyzetmegítélés és döntéshozal folyamatát vizsgálta bizonytalansági helyzetekben, Smith munkásságával a kísérleti közgazdaságtan alapjait gazdagította az alternatív intézmények fontosságát bemutatva.

Smith úgynevezett szélcsatorna- tesztjeivel új alternatív piactervezést dolgozott ki: laboratóriumi szimulációival elsősorban az árampiaci liberalizációhoz és a közszolgáltató monopóliumok privatizációjához szükséges döntéshozatal megkönnyítéséhez járul hozzá.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban a svéd központi bank alapította, fennállásának 300. évfordulóján. A közgazdasági díjat a svéd akadémia ítéli oda, de elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. Az idén 10 millió svéd koronával (1,103 millió euróval) jár a díj, és december 10-én, Alfréd Nobel halálának évforduláján Stockholmban adják át.

(MTI)

Ajánlat:

nobel.se