Vágólapra másolva!
A devalválódott gyógyszertári árrés következtében a Magyarországon működő mintegy 2015 közforgalmú patika közül 1200 a teljes gazdasági csőd szélén áll - véli Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. A pénzügyi tárca differenciált vénykezelési díjjal oldaná meg a problémát - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Mikola Bálint a Világgazdaságnak elmondta, hogy 1991-ben még átlagosan 28 százalékos lineáris árrendszerrel működtek a patikák, míg a tavalyi év júliusától pedig 15,2 százalékos degresszív árrés-fedezetet vezettek be, ráadásul a 3500 forintnál drágább gyógyszerek esetében 630 forintban maximálták az árrés összegét.

A helyzetet súlyosbította, hogy a változtatás időszakában nőttek a patikák működési kiadásai is. Mivel azonban a legtöbb patika korszerűsítése hitelből történt, a működtetéshez pedig állami garanciát kaptak, e garancia elvesztése komoly veszélyt jelent számukra. Az előző kormány takarékoskodása végül a patikai árrés csökkenését is magával hozta. Néhány helyben előállított készítmény díját ugyan növelték, azonban a működés gazdasági feltételét biztosító árrés-emelés még várat magára. Ennek következtében a gyógyszertárak évi 7 milliárd forinttól esnek el.

Jelenleg is folynak a tárgyalások a gyógyszerészek és a Pénzügyminisztérium között, de egyelőre a fix árrés feloldása helyett a differenciált vénykezelési díjak bevezetésével szeretnének javítani a kis patikák helyzetén.

(Üzleti Negyed)

Korábban: