Vágólapra másolva!
Jövőre csökkenhet a kiemelt adózók köre, ugyanis a pénzügyi tárca megnöveli a bekerüléshez szükséges adófizetési és árbevételi értékhatárt, továbbá az elszámolási módon is változtat - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A következő évtől csökkenhet az APEH Fővárosi és Pest megyei Kiemelt Adózóinak Igazgatóságához (KAIG) tartozó cégek száma, ugyanis a kormány tervei csak azok a vállalatok lehetnek kiemelt adózók, amelyek az adóévet megelőző második évben, vagyis 2001-ben legalább 11,5 milliárd forint nettó árbevétellel rendelkeztek. Ez az értékhatár 500 millióval magasabb a jelenleginél.

Szintén változik a jelenleg is feltételnek számító adófizetés alapja: míg korábban a költségvetési támogatással csökkentett, nettó módon számított összes adókötelezettséget vette figyelembe a törvény, a jövő évtől az adózó bruttó módon számított, vagyis a költségvetési támogatással növelt összes adókötelezettsége lesz az alap, melyben a befizetendő, illetve az előzetesen felszámított és levonható áfa értékei közül a nagyobb abszolút értéket kell figyelembe venni, amelynek minimum határát 1,8 milliárd forintban állapították meg.

Ugyancsak csökkentheti a kiemeltek körét, hogy a bankokon és a részvénytársasági formában működő biztosítókon kívüli pénzintézeteknek már nem 700 millió, hanem 1,8 milliárd forint adóteljesítményt kell felmutatniuk az új számítások alapján.

A kiemelt adózókkal foglalkozó KAIG-hoz jelenleg 467 cég tartozik. Az a társaság, amelyik tavaly került be a kiemelt adózók közé, a korábbi előírások alapján három évig biztosan a KAIG-hoz tartozott volna, ám miután a változó feltételeknek már nem felel meg, kiesik a körből. A PM szerint ez nem szerzett jog, így elvesztése sem ütközik törvénybe. Az új szabályozás is meghagyja a három évre szóló belépőt, de csak a változó feltételeknek megfelelő cégeknek.

A változtatásokat a PM azzal indokolta, hogy a korábbi mérőszámok nem tükrözték megfelelően az adókapcsolatok nagyságát, ezért az új mutatószámokkal a kiemelés és a kockázatkezelés közötti összhang biztosítására is lehetőséget nyernek.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Növelik az inflációt az adómódosítások
(2002. október 8.)

Ajánlat:

Adó - az Üzleti Negyed rovata