Az OMV Irakban is terjeszkedne

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV kőolaj- és gázipari vállalat 2008-ig kétszeresére növelné olajtermelését, és ehhez további vállalat-felvásárlásokat tervez. 2004 végéig már napi 120 ezer hordó kőolajjal akarjuk növelni a termelést - mondta Helmut Langanger, az OMV kitermeléssel és kutatással foglalkozó igazgatótanácsi tagja hétfőn a Reuters hírügynökségnek. Langanger elmondta, hogy a társaság habozás nélkül befektetne Irakban is.
Vágólapra másolva!

Az OMV termelése jelenleg napi 90 ezer hordó kőolaj, vagy azzal egyenértékű termék és 2008-ra napi 160 ezer hordó kitermelése a cél.

Helmut Langanger szerint a többletet csak részben akarják vagy lehet elérni belső fejlődésből, és vállalat-felvásárlásokra is szükség van. Az OMV a múlt hónapban megszerezte a Royal Dutch/Shell 10 százalékát a legnagyobb új-zélandi olajmezőből, a Mauiból, és 25,1 százalékot vásárolt a legnagyobb román olajipari magánvállalatból, az amszterdami székhelyű Rompetrolból. Langanger szerint az ilyen felvásárlások hozzásegítik az OMV-t hosszú távú célja eléréséhez.

Az igazgatótanácsi tag azt mondta, hogy nem haboznak majd Irakban is befektetni, amint az ENSZ-szankciókat megszüntetik. Az OMV egyébként egyedüli nyugati társaságként, szárazföldi olajkutatást végez Iránban, az Iraki határ közelében - mondta Langanger, és hozzátette, hogy ez meglehetősen nehéz munka, mert előbb aknamentesíteni kell a területet.

(MTI)

Ajánlat:

OMV

Korábban:

Az OMV lehet a befutó az INA-pályázaton
(2002. szeptember 25.)