Kevésbé optimista a lakosság

Vágólapra másolva!
Mérséklődött a lakosság gazdaságba vetett bizalma szeptemberben, a GKI gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint. Augusztusban a lakosság várakozásait reprezentáló bizalmi index minden addiginál nagyobb értéket mutatott. Az intézet szerint a csökkenés ellenére az emberek derülátók.
Vágólapra másolva!

Magyarország hét régiója közül - a Nyugat-Dunántúl kivételével - hatban romlottak a háztartások várakozásai. Leginkább Közép-Magyarország és az Észak-Alföld lakóinak véleménye lett kedvezőtlenebb. Az Észak-Magyarországon, a Dél-Alföldön, valamint a Közép- és a Dél-Dunántúlon élőké viszont az országos átlagnál kisebb mértékben romlott. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúl lakossága körében a várakozások érezhetően javultak.

A GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió támogatásával készítette a felmérést, amely szerint, bár minden kérdésben csökkent a lakosság optimizmusa szeptemberben, 1993 óta az emberek idén a leginkább derülátók.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben a korábbinál valamivel kedvezőtlenebbnek látták, s a következő 12 hónapot illetően optimizmusuk még inkább csökkent - áll a felmérésben. Az ország gazdasági helyzetének megítélése lényegében nem változott, de a következő 12 hónapban a válaszolók romlást feltételeznek.

A lakosság következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozása számottevően emelkedett. Emellett a munkanélküliek számának további enyhe emelkedését feltételezték. Szeptemberben a lakosság vásárlási kedve tovább erősödött, ugyanakkor a következő 12 hónapban már lényegesen kevesebben tervezik növelni a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére szánt kiadásaikat. Csökkent azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, s a korábbinál kevesebben látják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.

A GKI Rt. lakossági bizalmi indexének alakulása Magyarországon

2002 augusztus

0,5

2002 szeptember

-3,5

Forrás: GKI Rt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI Rt.

Korábban:

Javult a fogyasztói bizalom
(2002. július 17.)