Szivar-válság Kubában

Vágólapra másolva!
Jelentősen drágulhat Kuba fő exportterméke, a szivar. Az áremelkedés a szigetországot sújtó hurrikánok következménye, amelyek jelentősen megtépázták a dohánytermést. Kereskedők szerint a szivar ára biztos, hogy emelkedik, a kérdés csak az, hogy az emelkedés a kereskedőket vagy a vásárlókat érinti majd jobban.
Vágólapra másolva!

Kuba gazdaságát a szivar-termelés rántotta ki a korai kilencvenes évek recessziójából, amit a Szovjetunió összeomlása idézett elő - írja a BBC News Online. A szigetország jelenleg 100 millió szivart exportál évente. A vezető márkákból (Cohiba, Montecristo, Romeo y Julietta) befolyó keményvaluta mentőmellény volt az ország elszigetelt gazdaságának.

Jelenleg viszont nagyon komolyra fordult a helyzet, és bár csak sejtjük mekkora lehet a probléma, az árak biztosan emelkedni fognak, mondta a Hunters and Franknau marketing igazgatója, Simon Chase. A cég a kubai szivarok kizárólagos forgalmazója Nagy Britanniában.

A termelők még ki sem heverték az Izidor hurrikánt, amikor szeptemberben a Lili hurrikán söpört végig a Karib tengeren, és különösen nagy kárt okozott Kuba nyugati részén, a Pinar del Rio térségben, ahol a legjobb minőségű dohány terem. Emiatt jövőre hiány lesz a dohánytermésben, ami emelni fogja az export szivarok árát is.

Simon Chase szerint egyes kereskedők esetleg átvállalják a többletköltséget, hogy zavartalan legyen az üzletmenet, de ehhez tudni kellene az emelés mértékét. Az is elképzlehető, hogy a készletek kitartanak, és nem lesz jelentős áremelés, mondta Chase. Egy szivar átlagosan 10 euróba kerül.

(Üzleti Negyed)