A Vodafone ajánlatot tehet a teljes Vivendi-csoportra

Vágólapra másolva!
Csaknem tíz százalékkal emelkedett a Vivendi Universal részvényeinek árfolyama Párizsban a keddi nyitás után annak a francia lapértesülésnek a hatására, amely szerint a Vodafone vételi ajánlatot tenne a csoportra. A Vodafone-t főleg a francia cég telekommunikációs érdekeltségei, a Cegetel és a BCR mobil-szolgáltató érdeklik.
Vágólapra másolva!

Mivel eddig hiábavalónak bizonyultak a Vodafone kísérletei, hogy megvásárolja a Vivenditől annak Cegetel távközlési leányvállalatát, ezért most részvényenként 15 eurós árfolyamajánlattal 16,3 milliárd euró értékben a teljes Vivendi Universal megvásárlását vette tervbe.

Amennyiben sikerül az üzletet nyélbe ütnie, a Vodafone tulajdonába kerül a Vivendi globális médiaüzletága, valamint a Vivendi Environmental közüzemi szolgáltató vállalat 40 százaléka is. Az ügylet amellett, hogy komoly finanszírozási terheket hozhat magával, még francia kormánykörökben is riadalmat kelthet.

A forrás megnevezése nélkül megjelent La Tribune-cikk szerint a vásárlással a Vodafone irányítást szerezhet a Cegetel felett, amely az SFR, a második legnagyobb francia mobiltelefon-szolgáltató ellenőrző tulajdona felett rendelkezik. Sem a Vodafone, sem a Vivendi nem kommentálta a lapértesüléseket.

A Vivendi részvényeinek árfolyama 9,8 százalékos nyereséggel 13,40 euró volt a nyitás után, ami 14,6 milliárd euróra emelte a média- és közüzemi csoport piaci tőkeértékét. Az árfolyam később nyolc százalékos nyereségen stabilizálódott. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 64,40 euró, mélypontja 8,62 euró volt.

A Vodafone-papírok árfolyama 94,00 fonton zárt hétfőn a londoni értéktőzsdén, kedden pedig 95,00 fonton nyitott. A délelőtti órákban az árfolyam 96,00 fontra emelkedett, ami 2,13 százalékos nyereségnek felel meg.

(MTI)

Ajánlat:

Vodafone

Vivendi Universal

Korábban:

Jobb ajánlatra vár a Vivendi kiadói üzletágáért
(2002. október 4.)

A Vivendi 12 milliárd euróért eladja egyes leánycégeit
(2002. szeptember 26.)

Ígéretes emelkedés az európai tőzsdéken
(2002. október 15.)