Magyarországon is elindult a károsanyag-kereskedelem

Vágólapra másolva!
A jövő hónap végén aláírják az első magyarországi széndioxid-kibocsátás eladásáról szóló szerződést. A megállapodás értelmében Hollandia 3,1 millió euróval támogatja a kazincbarcikai erőművet, és cserébe elszámolhatja a 2008 és 2012 közötti károsanyag-kibocsátását - írja szerdai számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 1997-es kiotói egyezményt aláíró államok vállalták, hogy 2008 és 2012 között a káros gázok kibocsátását az 1990-es szint alá csökkentik. A szerződés kimondja, hogy abban az esetben, ha egy ország nem tudja végrehajtani saját vállalásait, a gázok kibocsátása kiváltható egy másik országban végrehajtott környezetvédelmi beruházással. Így a káros gázokkal folytatott kereskedelem hatalmas nemzetközi üzletté vált.

A szerződés értelmében a kazincbarcikai erőmű korszerűsítésére szánt költségek - mintegy 10 millió euró - egy részét, 3,1 millió eurót Hollandia állja, és cserébe a hőerőmű 2008 és 2012 közötti 700 ezer tonnás szennyezőanyag-kibocsátását elszámolhatja.

A szerződés a jövőbeni hasonló megállapodások mintájául szolgálhat, és az itt szerzett tapasztalatok alapján dolgozza ki a kormány a károsanyag-kereskedelemre vonatkozó szabályokat. Magyarország egyébként becslések szerint a közeljövőben mintegy 20-28 milliárd forintos bevételre számíthat a kvóta-érétkesítésből - írja a Népszabadság.

(Üzleti Negyed)

Korábban: