Az írek elutasítását a forint is megérezheti

Vágólapra másolva!
Mozgalmas két hetet várnak a szakértők az állampapírpiacon, ugyanis a nizzai szerződés miatti írországi népszavazás, az önkormányzati választások és a jövő évi költségvetési terv október végén esedékes benyújtása is hatással lehet az állampapírpiacra, hosszabb távon akár a banki kamatokra is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Schroder Salomon Smith Barney (SSSB) befektetési bank szakértői szerint az ír "nem" a hozamgörbe hosszú oldalán akár 100 bázispontos hozamemelkedést is hozhat, az esetleges "igen" 50-75 bázispontos hozameséshez vezethet. Az SSSB nagyobb esélyt ad az "igen" győzelmének.

A Napi Gazdaság által megkérdezett más szakértők az SSSB előrejelzését túlzónak tartják, de 30-60 bázispontos hozamemelkedést ők sem tartanak kizártnak a nizzai szerződés ír elutasítása esetén.

A forint árfolyamával kapcsolatban az SSSB elemzői szerint kisebb a bizonytalanság, nem várják a kurzus nagymértékű gyengülését. Kedvezőtlen forgatókönyv esetén kamatemelés várható, kedvező forgatókönyv esetén az árfolyam a sávszélig is erősödhet - áll a jelentésben.

Az OTP Bank szakértője, Polányi Géza ugyanakkor a nizzai dokumentum elutasítása esetén 250 forint feletti euróárfolyamot sem tart kizártnak.

(Üzleti Negyed)