Tovább nőtt az építőipari termelés

2002.11.18. 9:30

Az építőipari termelés volumene az idén augusztusban munkanaptényezővel kiigazítva 24 százalékkal haladta meg a 2001 augusztusit, az előző havinál - szezonálisan és munkanaptényezővel korrigálva - 8,2 százalékkal volt magasabb - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A kiigazítatlan adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva a termelés augusztusban 24,7 százalékkal, 2002 első nyolc hónapjában 22,5 százalékkal nőtt. Az építőipar termelése júliusban a kiigazított számok szerint egy hónap alatt 0,5 százalékkal, éves összehasonlításban 14,1 százalékkal nőtt. Tavaly augusztusban az ágazat havi növekedése 10,2 százalék volt, az éves emelkedés pedig 19,3 százalékot tett ki.

A KSH gyorstájékoztatója szerint az épületek építése 18,6 százalékkal, az egyéb építmények építése az elmúlt hónapokhoz hasonlóan jelentősen, 33,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A KSH szerint ez utóbbi elsősorban az útépítési munkáknak volt köszönhető.

Az év első nyolc hónapjában valamennyi megyében nőtt a termelés. A legnagyobb mértékben, 47,3 százalékkal a Borsod-Abaúj-Zemplén, 43 százalékkal pedig a Hajdú-Bihar megyei székhelyű szervezetek termelése nőtt, de jelentős volt a Békés és Bács-Kiskun megyei székhelyű szervezetek 30 százalék feletti termelésnövekedése is.

Az építőipari vállalkozások 2002 augusztusában az egy évvel korábbinál 9,1 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződést, ezen belül az épületek új szerződéseinek volumene 7,5 százalékkal, az egyéb építményeké 11 százalékkal csökkent.

Az idén az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakinál összesen 20 százalékkal nagyobb értékben kötöttek új szerződést az építőipari szervezetek.

(MTI)

Ajánlat:

KSH