Történelmi mélyponton a kávé ára

Vágólapra másolva!
Az évek óta történelmi mélypont közelében tanyázó nemzetközi babkávéárak várhatóan az elkövetkező két-három évben sem törnek ki a jelenlegi tartományból - írta az Australian Bureau of Agriculture and Resource Economics (ABARE) terménypiaci tanulmánya.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint a kilencvenes évek vége óta óriásit nőttek a termelőkapacitások. A kereslet viszont csak mérsékelten ütemben, évente legfeljebb egy-másfél százalékkal bővül.

A júniusban zárult terményévben 109,1 millió zsák kávé termett, míg a fogyasztás 105,3 millió zsák volt. A kilencvenes évek vége óta érezhető túltermelés közepette a felhasználói készletek az éves fogyasztásnak mintegy 35 százalékát fedezik. Az ABARE előrejelzése szerint a túltermelés a 2003-as szezonban megszűnik ugyan, de a felhalmozott készletek még évekig nyomás alatt tartják majd a piacot.

Pénteken kora délután a legközelebbi határidőre, novemberre 653 dollár volt középárfolyamon a robuszta fajta tonnánként a londoni határidős és opciós piacon (LIFFE), a csütörtöki 659 dolláros záró után. Januárra 673,50 dolláron nem változott az ár.

(MTI)

Korábban: