Csak 0,3 százalékkal nő idén a német GDP

Vágólapra másolva!
A német gazdasági növekedés az idén 0,3 százalékos lesz - jelentette ki hétfőn Michael Rogowski, a német iparszövetség(BDI) elnöke, aki úgy véli, hogy jövőre is nagy nehézségek árán teljesülhet az 1 százalékos GDP-növekmény.
Vágólapra másolva!

A szövetség vezetője a BDI rendkívül visszafogott prognózisát elsősorban a gyenge belső kereslettel, továbbá az Irak elleni háború és az olajár drágulása miatti félelmekkel és a tőzsdék rossz teljesítménye kapcsán megingott befektetői és fogyasztói bizalommal indokolta.

Rogowski a Berliner Zeitungnak már a hét végén a fenti növekedési adatokat említette, és azt mondta, hogy télen a munkanélküliek száma Németországban eléri a 4,5 milliót. Szerinte a gazdaságban csak akkor lesz hangulatváltozás, ha a kormány lemond a közvetett, vagy közvetlen adóemelésekről.

A német ipar abban reménykedhet, hogy a világkonjunktúra megélénkül majd és ez jótékony hatással lesz az exportra és a belső keresletre. Minderre azonban 2003 második felében lehet számítani - véli a német iparszövetség elnöke.

(MTI)

Ajánlat: