Kikezdi a bíróság az uniós versenypolitikát

Vágólapra másolva!
Az illetékes európai bíróság hatályon kívül helyezte az Európai Bizottság korábbi döntését, amely megakadályozta, hogy a Schneider Electric mintegy 7 milliárd euróért megvásárolja riválisát, a Legrand-t. A döntésnek messzemenő jogi és gazdasági következményei lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az Elsőfokú Európai Bíróság ítélete szerint az Európai Bizottság "hibásan és szabálytalanul" értékelte a Schneider Electric gazdasági helyzetét, ezért a bíróság semmisnek nyilvánította az unió kormányának korábbi, az egyesülést tiltó döntését.

A két vállalat fúziójával a világ legnagyobb, alacsony feszültségű villamos berendezéseket gyártó cége jött volna létre, az egyesülést azonban - a piaci verseny korlátozásának indokával - az Európai Bizottság megtiltotta. A testület döntése után a Schneider Electric a korábban csaknem 7 milliárd euróért vásárolt Legrand-részvények 98 százalékát 3,63 milliárd euróért értékesítette. Az utóbbi ügylettől a Schneider-Electric 180 millió euróért visszaléphet.

A bíróság határozata szerint amennyiben a Schneider Electric a Legrand megtartása mellett dönt, úgy a bizottság köteles a vállalat kárát megtéríteni és a francia piaci viszonyokat ismét megvizsgálni. Mario Monti uniós versenybiztos egyelőre nem értékelte a bíróság döntését.

Gazdaságélénkíő ítélkezés

A brüsszeli bizottság nem először szenved vereséget fúziós ügyekben: júniusban a bíróság a testület korábbi határozatával ellentétesen lehetővé tette a brit My Travel csoport és a First Choice Holidays 850 millió font értékű fúzióját - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség. Szakértők szerint pénteken is hasonló döntés születhet egy 1,7 miliárd euró értékű vállalatfelvásárlás ügyében. Elemzők szerint a három eset együttesen már arra késztetheti a brüsszeli testületet, hogy gondolja át versenypolitikáját.

A hírügynökség értékelése szerint a bírósági döntések nyomán esetleg megélénkülő vállalatfelvásárlások gazdasági szempontból egyértelműen kedvezőek, mert növelik a valutaunió versenyképességét. A Bloomberg adatai szerint az Európai Bizottság az elmúlt három évben összesen 200 millió dollárnyi vállalatfelvásárlást nem engedélyezett, míg a közös valuta bevezetése óta 16 600 vállalatfelvásárlást regisztráltak, összesen 2,7 billió euró értékben. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokban 28 100 fúzió zajlott, melyek összértéke 4,5 billió dollár volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: