A FIAT egyesíti autógyártói és áramtermelői részlegét

2002.11.11. 10:01

Az olasz FIAT ipari csoport össze akarja vonni válságos helyzetbe került autógyártását és áramtermelői érdekeltségét. Az olasz szakszervezetek november 15-ére nyolcórás szolidaritási sztrájkra szólították fel a fémipari dolgozókat. Csütörtökön is több városban tartanak utcai tüntetéseket a FIAT dogozói.

A konszern a FIAT Auto Spa-ban birtokolt 80 százalékos részvénypakettjét egy holdingba akarja összefogni az Italenergia áramtermelő konszernben lévő 24,6 százalékos részesedésével. Lapértesülések szerint erről a FIAT Auto november 7-i részvényesi közgyűlésén lesz szó. A közgyűlésen emellett szó lesz egy esetleges tőkeemelésről is, a résztulajdonos amerikai General Motors részvételével.

Az új holding létrehozása - Fiat Partecipazioni név alatt - döntő lépés a szerkezetátalakítás keretében, amelyet a FIAT a válság leküzdésére indított el. Ez tartalmazza egyebek között egy sor nem stratégiai Fiat-részesedés kiszervezését.

A FIAT válságára tekintettel az olasz szakszervezetek félretették a belső ellentéteiket és november 15-re nyolcórás szolidaritási sztrájkra szólították fel a fémipari dolgozókat. A szakszervezetek körében aggodalmat váltottak ki a legújabb autógyártási adatok. Eszerint a januártól szeptemberig tartó időszakban 104 ezerrel kevesebb autót adtak el, mint a tavalyi első kilenc hónapban. Az olasz autóexport 7,3 százalékkal csökkent.

Csütörtökön a FIAT több ezer dolgozója vonult az utcákra. Palermóban 3000 dolgozó tiltakozott a Termini Imereseben lévő FIAT-gyár tervezett bezárása ellen. A Milánó melletti Areseben az Alfa Romeo gyár több száz dolgozója egy utcát zárt le. A FIAT-leányvállalat dolgozói, akiket tömeges elbocsátás fenyeget, megszállták a vasúti vágányokat is a Milánóba vezető szakaszon.

(MTI)

Ajánlat:

FIAT 

Korábban:

Az EU engedi, a GM elítéli a Fiat állami megsegítését 
(2002. október 16.)

A FIAT miatt lett veszteséges a General Motors 
(2002. október 15.)