Csökkentette mezőgazdasági-vegyészeti kapacitását a Bayer

Vágólapra másolva!
A német Bayer gyógyszergyár 1,33 milliárd euró értékben adott el tevékenységeket a német BASF vegyipari műveknek. A tevékenységek - főleg rovarirtó és gombaölő szerek gyártása - a csoporthoz idén került Bayer CropScience-hez, a Bayer mezőgazdasági vegyipari részlegéhez tartoztak. A viszontengedélyezési díjakat leszámítva a Bayer 1,185 milliárd eurót kapott a BASF-től.
Vágólapra másolva!

A hónap elején a Bayer már több növényvédő termékének gyártási és értékesítési jogát eladta az izraeli Maktesim-Agan agrokémiai vállalatnak, 155 millió euróért. A Bayer ezzel határidőre teljesítette azokat a feltéteket, amelyeket az Európai Unió szabott akkor, amikor a Bayer az idén megszerezte a francia-német Aventistől annak CropScience részlegét, 7,25 milliárd euróért.

Az Európai Bizottság az év elején attól tartott, hogy a vásárlás miatt, amely a nagyságra második szereplővé teszi a Bayert az évi 30 milliárd eurós európai mezőgazdasági-vegyészeti piacon, csökkenne a verseny. Ezért azzal a kikötéssel járult hozzá az Aventis CropScience átvételéhez, hogy a Bayer eladja egyes üzletrészeit.

A Bayernál október elején megerősítették, hogy a cég a tavalyit jelentősen meghaladó tiszta nyereséget vár az idén, az első félévi visszaesés ellenére. A Bayer tavaly 965 millió eurós tiszta nyereséget ért el. A Bayer szokásos tevékenységből eredő, egyszeri tételektől megtisztított működési haszna 318 millió euró volt a második negyedévben az egy évvel korábbi 536 millió euró helyett. A nettó eredmény 293 millió euró lett az egy évvel korábbi 564 millió euró helyett, az adózatlan profit 719 millió euróról 296 millió euróra csökkent.

(MTI)

Korábban: