Győrben egyelőre nem lesz gyárbezárás

Vágólapra másolva!
A székesfehérvári IBM-gyár bezárásának híre Győrben is aggodalmat keltett, ahol hazánk legnagyobb és harmadik exportőr-cége, az Audi Hungária Motor Kft. és a Philips gyárai is működnek. A munkaügyi szakemberek szerint jelenleg nincs szó gyárbezárásokról, azonban a cégvezetők hangsúlyozzák, hogy a munkahelyek megtartására csak a keretfeltételek kedvező alakulása mellett lehet számítani - írja szerdai számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Győrben működő külföldi világcégek közül néhánynak még 5-10 évig jár a társaságiadó-mentesség, azonban az uniós csatlakozás után kérdéses, hogy megmaradnak-e szerzett jogaik. Az adókedvezmények esetleges megvonása mellett további negatív hatást jelent e cégek számára a forint erősödése, és a magyarországi bérek emelkedése.

Az adókedvezmények megszűnése becslések szerint 50-100 milliárd forintos nyereség-kiesést jelentene ezen vállalatok számára. Magyarország versenyképességét pedig tovább rontja, hogy a távol-keleti országok némelyikében garantált adókedvezményekkel csalogatják a külföldi nagyvállalatokat, ráadásul ezekben az államokban a munkaerő is jóval olcsóbb a magyarországinál.

A Népszabadságnak nyilatkozó megyei munkaügyi szakértő elmondta, hogy a Győrbe települt külföldi cégek nem terveznek gyárbezárásokat, azonban hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megőrzése és új programok indítása csak a keretfeltételek kedvező alakulásával képzelhetők el.

Balogh József, Győr polgármestere a Népszabadságnak elmondta, hogy szerinte a nagy nemzetközi cégek nem elsősorban az adókedvezmény miatt választották Magyarországot, és hozzátette, hogy ennek megszűnése esetén ezért nem is költöznének el.

A városban működő két legnagyobb gyár, az Audi és a Philips összesen mintegy 7800 főt foglalkoztat. Jürgen Lunemann, a német cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalat nagyon elégedett Győrrel, amit jól mutat, hogy a Kisalföldre települt az Audi motorfejlesztő központja, és az idén egy új gyártóüzemet is felavattak. Az igazgató hozzátette, hogy kedvező feltételek esetén további projektek elnyerésére van esélye a győri részlegnek.

A Philips Magyarország a közeljövőben ugyan átszervezésekre készül, de ez nem a győri üzemet érinti - tudta meg a Népszabadság. A társaság kommunikációs vezetője a lapnak elmondta, hogy jövőre háromszázzal több dolgozót szeretnének foglalkoztatni a jelenleginél.

(Üzleti Negyed)

Korábban: