Hitelminősítői figyelmeztetés Magyarországnak

2002.11.04. 18:42

Az európai Fitch Ratings hitelminősítő hétfőn figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg rosszabbodása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását. A Fitch Ratings jelenleg "A mínusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú, szuverén magyar devizaadósságot - a befektetőknek ajánlott fokozat alján -, a forintban jegyzettet pedig "A plusz" osztályzattal.

A Fitch Ratings elemzőit aggasztja az összefüggés a költségvetési és a folyómérleghiány között. - Eltérően Lengyelországtól és Csehországtól, a nagyobb költségvetési hiányt Magyarországon növekvő folyómérleghiány kíséri, részben azért, mert nő az import a nagylelkű béremelések miatt, élen a közalkalmazotti bérek emelésével - mondta hétőn James McCormick, a szuverén minősítő osztály vezetője a Fitchnél.

A minősítő intézet elemzőiben kérdések merülnek föl a kormányzat jövő évi előrejelzéseivel kapcsolatban is. - A terjeszkedő költségvetési politika az utóbbi két évben hozzájárult a hazai össztermék növekedéséhez. Ha jövőre szűkítik a költségvetést és az EU-beli gazdasági növekedés gyenge marad, akkor a 4,4 százalékos előrejelzés a (magyar) gazdasági növekedésre túl optimistának bizonyulhat - mondta McCormick.

A kormány és a közalkalmazotti szakszervezetek jövő évre vonatkozó bértárgyalásai már fenyegetik a 2003-as kiadási tervet - írták a Fitch elemzői. Megjegyezték, hogy ha Magyarország 2004-ben csatlakozik az EU-hoz, akkor az euróövezetbe legkorábban 2006-ban léphet be. Ehhez 2005-re teljesíteni kell a konvergencia-feltételeket, mindenekelőtt a GDP legföljebb 3 százalékára kell leszorítani az államháztartási hiányt.

A Fitch elemzőinek meggyőződésük, hogy a magyar kormány tartani akarja a határidőket, de a jövő évi költségvetés iránti kételyek arra intenek, hogy a szükséges költségvetési kiigazítások ettől csak még nehezebbek lesznek. Magyarország és néhány környező ország szuverén, hosszú lejáratú devizaadósságának besorolása a nagy nemzetközi hitelminősítők listáján:

                    Fitch       Standard and PoorÍs     Moody,s

Magyarország:      A mínusz         A mínusz               A3

Csehország:        BBB plusz        A mínusz               Baa1

Szlovákia:         BB plusz         BBB plusz              Ba1

Szlovénia:           A                A              A2

Lengyelország      BBB plusz          BBB plusz              Baa1

Románia            BB mínusz        B plusz                  B2

Oroszország       BB mínusz         BB mínusz                Ba3

Horvátország      BBB mínusz        BBB mínusz               Baa3

Bulgária          BB                BB                       B1

(MTI)

Ajánlat:

Fitch