Mégis bízik a tőzsde a török választás nyertesében

Vágólapra másolva!
Törökországban a mérsékelt iszlámista Igazság és Haladás Párt (AKP) vasárnapi, nem várt választási győzelme után rekordmélységbe zuhant hétfőn nyitáskor a török líra az amerikai dollárhoz képest, de a nap folyamán később ismét emelkedni kezdett.
Vágólapra másolva!

A befektetők elbizonytalanodtak egy olyan párt győzelmétől, mely az eredmények szerint egypárti kormányt alakíthat, amire az országban ötven éve nem volt példa, illetve egy olyan párt győzelmétől, mely nem rendelkezik kormányzati tapasztalattal.

Recep Tayyip Erdogan, a győztes párt vezetője igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy tartják magukat az IMF 16 milliárd dolláros hitelkeretének feltételeihez, megnyitják Törökországot a külföldi beruházók előtt, és erősítik az Európai Unióba való belépési törekvést. A bejelentésre a török líra 1,673 millió líra/dollárra erősödött ismét.

Az AKP hétfői közleménye szerint előbb végrehajtják az IMF-keret következő, 1,6 milliárd dolláros részletéhez szükséges reformokat, és csak azután kezdeményezik a hitelkeret feltételeinek némi módosítását, esetleg az adósságszolgálat könnyítését.

Tavaly 9,4 százalékkal visszaesett a török gazdaság, az év eleji bankválság okozta zűrzavar miatt. Az új kormány legfontosabb dolga most a bizalomépítés.

(MTI)