Az ország éves költségvetésébe kerül az olimpia

Vágólapra másolva!
A 2012-es budapesti olimpia szervezése és a szükséges létesítmények felépítése 850 milliárd forintba kerül, ezen felül 3750 milliárd forint értékű - egyébként is tervezett - infrastrukturális beruházásra van szükség a világ legnagyobb sporteseményének megrendezéséhez - jelentették be szerdán a PriceWaterhouse Coopers és a sportminisztérium közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az Olimpiai Pályázatot megelőző megvalósíthatósági tanulmányt készítő PriceWaterhouse Coopers (PwC) szerint így összesen 4600 milliárd forintba kerülne a budapesti olimpia megrendezése. Összehasonlításként: a 2003-as költségvetés tervezete szerint jövőre a büdzsébe összes bevétele 4734 milliárd forint lesz.

Bienerth Gusztáv, a PwC magyarországi kft.-jének vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a költségek finanszírozásához mintegy 3000 milliárd forintos állami szerepvállalás szükséges, de az olimpiához nélkülözhetetlen beruházásokra a sportesemény nélkül is 2950 milliárd forintot költene az állam a következő 10 évben. A vezérigazgató hozzátette: amennyiben Budapesten rendezik a 2012-es olimpiát, úgy az akkori költségvetésnek 720 milliárd forintnyi többletforrást kell előteremtenie.

A megvalósíthatósági tanulmány foglalkozik az olimpia tervezett helyszíneivel is: az első forgatókönyv a játékokat a főváros északi részén, a másik a Duna mentén, a harmadik pedig egész Budapesten rendezné.

(MTI)

Ajánlat: