Idén 3,2 százalékos GDP-növekedésre számít az MNB

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca és a Magyar Nemzeti Bank közös bizottságot állít fel az európai uniós csatlakozást követően a közös árfolyamrendszerhez, az eurózónához való csatlakozás előkészítésére - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybank-elnök szerdán Budapesten. Az eseményen elhangzott, hogy a jegybank idén 3,2, jövőre pedig 4 százalékos GDP-növekedésre, illetve idén 5,5, 2003-ban pedig 4,5 százalékos inflációra számít.
Vágólapra másolva!

Kérdésre válaszolva Járai Zsigmond elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az egyensúlyi forintárfolyam, amelyről majd az eurózónába belépéskor kell dönteni, a forint jelenlegi mozgási sávján belül lesz.

A jegybank elnöke közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint idén a bruttó hazai termék 3,2 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal bővül. Járai Zsigmond hozzátette, hogy a GDP növekedésének üteme világviszonylatban is jelentős, ám problémákat vet fel, hogy a bővülés fő hajtóereje a belső fogyasztás nagy arányú emelkedése.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban László Csaba hangsúlyozta, hogy az megteremti a fenntartható gazdasági növekedés feltételeit. Járai Zsigmond azt emelte ki, hogy az elmúlt két év expanziója után, amit a laza fiskális és a szigorú monetáris politika jellemzett, a 2003-as költségvetés teremtette gazdasági feltételek nem tesznek szükségessé további monetáris szigorításokat. Ez alapján elérhető az inflációs cél, hogy az idén az év végén 5,5, jövőre pedig 4,5 százalék alatt legyen a fogyasztói árak növekedése - mondta a jegybank elnöke.

(MTI)

Ajánlat: