Nő a biztosítási kedv Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az idei második negyedévben a felnőtt lakosság 73 százaléka rendelkezett valamilyen biztosítással, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az érték 69 százalék volt - derül ki a GfK Piackutató Intézet negyedévenként végzett biztosításpiaci kutatásai alapján készített legújabb tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A felnőtt népességet reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével végzett kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 43 százaléka kötne valamilyen biztosítást a következő két évben, a tavalyelőtti hasonló időszak 28 százalékával szemben.

A várható növekedés oka kevésbé az ügyfélkör bővülése, mint inkább az, hogy a meglévő partnerek fontolgatják újabb, további biztosítások megkötését. A biztosítást kötni szándékozók 77 százaléka rendelkezik már most is szerződéssel valamelyik társaságnál, 23 százalék azonban még nem.

Arra a kérdésre, hogy melyik típust választaná, amennyiben kötne biztosítást, legtöbben a lakásbiztosítást nevezték meg, majd a nyugdíj- és vegyes életbiztosítás következik.

A lakás- vagy házbiztosítás esetében aszerint oszlanak meg a válaszadók, hogy ügyfelek-e már valamelyik biztosítónál vagy még nem. Utóbbiak közül ugyanis 29 százalék tervezi, hogy köt ilyen szerződést. Összességében a 15 éves és idősebb felnőtt lakosság 54 százalékának van lakás- vagy házbiztosítása.

A nyugdíj-, illetve vegyes életbiztosítás szintén olyan típusok, amelyeknél a többihez képest jobban lehet számítani új ügyfelek jelentkezésére. Itt azonban az eltérések már kisebbek a biztosítással rendelkezők és nem biztosítottak arányában.

Az autóvásárlási tervekkel vág egybe a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a Casco lassú, de biztosnak látszó növekedése. A GfK más kutatásai szerint ugyanis a felnőtt lakosság 17 százaléka tervez autóvásárlást.

Az országos átlaghoz képest a biztosítást kötni szándékozók között felülreprezentáltak a 20-29 éves érettségizettek, havi nettó 140-200 ezer forint nettó jövedelmű háztartásban élők, illetve a 20 ezer lakosúnál nagyobb vidéki városok lakói.

A biztosítás kötését tervezők milyen konstrukciót választanának a következő két év során? (A válaszadók százalékában).

Biztosítás típus

Aki kötne, és már van biztosítása

Aki kötne, és még nincs biztosítása

Lakás-, házbiztosítás

15

29

Elérésre szóló életbiztosítás

13

10

Kockázati életbiztosítás

7

5

Vegyes életbiztosítás

11

14

Befektetéshez kötött életbiztosítás

11

5

Nyugdíjbiztosítás

12

15

Magán-balesetbiztosítás

6

6

Magán-betegbiztosítás

5

3

Utasbiztosítás

9

2

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

6

8

Casco

5

3

Forrás: GfK Piackutató Intézet

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Biztosítás - Az Üzleti Negyed rovata

Kötelező 2003 - Az Üzleti Negyed melléklete