Egyre lassul a német gazdaság

2002.11.20. 17:31

Tovább nőtt a német munkanélküliség októberben, míg az előrejelzések szerint az ipar teljesítménye romlott - közölte csütörtökön a BBC News Online. A romló makrogazdasági mutatók egyre lassabb gazdasági növekedést jeleznek, így mind többen azonnali intézkedéseket követelnek a régi-új német kormánytól.

Szezonálisan kiigazított adatok szerint októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben, 22 ezerrel nőtt az állástalanok száma, így összesen 4,119 millió munkanélkülit tartanak nyilván Németországban. Florian Gaster, a német Munkaügyi Hivatal vezetője a negyedik hónapja romló adatokat azzal magyarázta, hogy a gazdasági növekedés túl alacsony ahhoz, hogy új munkahelyeket teremtsen.

A gazdaság vártnál alacsonyabb növekedésére utal a német ipari rendelésállomány jelentős csökkenése is és szakértők arra számítanak, hogy októberben az ipari termelése is csökkent.

A BBC emlékeztet, hogy a német kormánynak jelenleg nincsenek forrásai munkahelyteremtő intézkedésekre, ezért a Schröder-kabinet sürgeti az Európai Központi Bankot, hogy a gazdaság élénkítése érdekében csökkentse alapkamatát. A német igényeket sokáig minden bizonnyal nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert a valutaunió GDP-jének kétharmada Németországból származik.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Európában elmaradhat a kamatvágás
(2002. november 7.)