Meghiúsulhat a Burger King eladása

2002.11.07. 12:59

Megtorpanni látszik a világ második legnagyobb gyorsétteremláncának nyár óta húzódó eladása, ugyanis a vételi szándékkal fellépő Texas Pacific Group a korábbi feltételek újratárgyalását kérte a Diageo csoporttól - írja a Wall Street Journal online.

A júliusban kötött megállapodás szerint a világ legnagyobb italgyártójának és forgalmazójának számító angol Diageo csoport 2,26 milliárd dollárért vált volna meg a Burger Kingtől, ám a piaci feltételek megváltozása miatt több mint valószínű, hogy árcsökkentésre kényszerül.

A Diageo legfőbb célja az eladásnál az volt, hogy a Burger Kingért kapott ár elérje a 2 milliárd dollárt. Három komoly érdeklődő közül az utolsó körben kettő kihullott, mert ajánlatukat nem voltak hajlandóak 1,9 milliárd dollár fölé emelni. A győztes Texas Pacific vezette befektetési csoport a nyáron 2,26 milliárd dollárért ígért a Burger Kingért, azonban vételi szándékát az étterem kiegyensúlyozott teljesítményéhez kötötte. Az utóbbi időszak éles árversenynek köszönhetően a Burger King eredményei elmaradtak a várakozástól.

A Diageo azért akar megválni a gyorsétterem hálózattól, mert a jövőben kizárólag alkoholmárkákkal szeretnének foglalkozni, ráadásul 2001 decemberében 5 millió dollárért vásároltak újabb italmárkákat a kanadai Seagramstől. A cég vezetése úgy döntött, az italmárkák mellett nincs helye a Burger Kingnek.

A cégek szóvivői szerint a Burger King eladásának esetleges új feltételei a következő hetek tárgyalásai során alakulnak ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Burger King

Diageo

Texas Pacific

Korábban:

Hamarosan gazdát cserél a Burger King
(2002. július 23.)

Elkelt a Burger King
(2002. július 25.)