Öthavi mélyponton is volt az olaj ára

Vágólapra másolva!
Az irányadónak tekintett északi-tengeri olajfajta, a Brent hordója 23,70 dolláros árszinten zárt a nemzetközi kereskedésben szerdán, ami közel öthavi mélypont. A csökkenést viszont hamarosan korrekció követte, ami szakértők szerint csütörtökön is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Az olajár csökkenésében két esemény volt irányadó a szakértők szerint: A kőolaj exportáló országok szervezete, az OPEC hatmillió hordóval több olajt termelt a kvótánál, illetve az amerikai kőolajintézet (API) azt jelentette, hogy 2,26 millió hordóval növekedett az amerikai stratégiai tartalék.

Az OPEC termelése - Irak nélkül - 13 havi csúcsnak számít. Az egyetlen tagállam, amely kevesebbet termelt, mint előzőleg Indonézia volt, írta a Napi Gazdaság. Ázsiai olajfinomítók jelentései szerint Szaúd-Arábia, Irán és Kuvait egymással versenyeznek piaci részesedésük növeléséért. További optimizmusra ad okot az, hogy a termelési szintbe nem beleszámított Irak napi kivitelét októberre 1,7 millió hordóra növelte az előző havi 1 millió hordóról.

A csökkenést viszont hamarosan korrekció követte, szakértők szerint elsősorban azért, mert a republikánusok súlya növekedett az amerikai választások után, és így elemzők szerint Bush elnök nagyobb támogatásra számíthat az Irak elleni háború ügyében. A Brent decemberi határidőre hordónként 23,70 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén szerdán. Ez 42 centtel kevesebb a keddi záróárnál.

A drágulás csütörtökön folytatódik a megfigyelők szerint: a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta decemberi határidőre csütörtökön reggel hordónként 25,88 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó elektronikus jegyzésében, ami 11 centtel drágább a szerdai New York-i záróárnál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

Korábban: