Folytatódhat a tőkebeáramlás a magas kamatszint miatt

2002.11.11. 14:25

Az unióshoz képest magas magyar kamatszint miatt folytatódhat a külföldi tőke beáramlása Magyarországra, és a forint árfolyama tovább erősödhet - áll a Morgan Stanley legfrissebb elemzésében. Az amerikai befektetési bank szerint nem tartható a jegybank 2003-as inflációs célja.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozását tényként kezelik a piacok, így a magas magyar reálkamatszint vonzó befektetési lehetőségeket kínál az eurózóna csökkenő kamatszintjéhez képest. A Morgan Stanley várakozásai szerint ezért az év végéig a forint árfolyama egyre inkább megközelítheti a sáv erős szélét. A befektetési banki elemzői úgy vélik, hogy az így beáramló tőke ellensúlyozhatja az ország romló makrogazdasági mutatóit.

A Morgan Stanley szakértői szerint a jegybank 2003 decemberi inflációs célkitűzése a továbbra is bővülő hazai kereslet miatt nem lesz teljesíthető; a pénzintézet 5 százalékos 2003-as decemberi éves inflációra számít a 4,5 százalékos jegybanki célkitűzéssel szemben. A szakértők ennek ellenére nem számítanak jegybanki kamatemelésre, mert véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank inkább a 2004-es - 2,5-4,5 százalékos - inflációs cél elérésére összpontosít.

A Morgan Stanley szakértői a jövő évi költségvetés főbb számai közül a kormány által tervezett 4,4 százalékos GDP-növekedési prognózist túlzónak tartják az eurózóna egyre gyengülő növekedési kilátásai miatt.

(MTI)

Ajánlat:

Morgan Stanley

Korábban:

Idén 3,2 százalékos GDP-növekedésre számít az MNB
(2002. november 6.)