Nyolcszorosára nőhet a Deutsche Telekom vesztesége

2002.11.14. 11:38

A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési vállalata - a Matáv többségi tulajdonosa - az idén valószínűleg 28 milliárd euró nettó veszteséget termel, a legnagyobbat, amelyet a frankfurti tőzsdén jegyzett harminc német részvénytársaság (DAX-30) közül valaha valamelyik is kimutatott - jelentette hétfői kiadásában a Handelsblatt.

A legnagyobb tételt a 28 milliárd euróból a drága akvizíciók utáni 20 milliárd eurós értékcsökkenési leírások teszik ki, amelyek főleg a harmadik generációs mobiltelefonos (UMTS) engedélyeket érintik. A működési veszteség 8 milliárd eurót tenne ki egész évben, az év első kilenc hónapjában veszteség a Handelsblatt szerint már ötmilliárd euróra futott fel.

Tavaly egész évben 3,5 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el a Deutsche Telekom. A Telekom vezetősége időközben megállapodott abban, hogy nem adja el a Voicestream amerikai mobiltelefon-leányvállalatot, az üzlet az Egyesült Államokban a vártnál jobban alakul.

A háromnegyedéves üzleti adatokat csütörtökön teszik közzé Bonnban, a Telekom székhelyén. Ekkor válik majd ismertté, hogy ki lesz az ideiglenesen regnáló Helmut Sihler helyett a konszern élén. A legesélyesebnek a 41 éves Kai-Uwe Rickét tartják, aki eddig a mobiltelefonos és az internetes üzletággal foglalkozott a konszernen belül.

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Korábban:

Megvan a Deutsche Telekom új elnöke
(2002. november 9.)

Deutsche Telekom: 50 ezres leépítés 2005-ig
(2002. október 9)