A Moody's felminősítette Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő kedden a helyi valutában jegyzett szuverén adósságok szintjére minősítette fel nyolc kelet-európai EU-tagjelölt devizaadósi besorolását. Magyarország küladósi minősítése ezzel az eddigi A3-ról két fokozattal A1-re javult.
Vágólapra másolva!

A Moody's indoklásaként elhangzott, hogy ezen országok esetében az Európai Uniós csatlakozás jelenlegi stádiumában már egy irreverzibilis folyamatnak tekinthető. Az ennek következtében fellépő integrációs folyamatok pedig lényegesen csökkentik bármiféle gazdasági válság valószínűségét.

László Csaba pénzügyminiszter szerint a döntés egyértelműen a konvergencia folyamatnak szól, vagyis megerősíti, hogy a kormány mindent megtesz a maastrichti kritériumok teljesítése érdekében, az államháztartási hiány és az infláció csökkentéséért. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Moody's ezzel a döntéssel megerősítette, hogy Magyarország azon országok között van, amelyek EU-csatlakozása visszafordíthatatlan.

Az elemzők és a kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy a Moody's döntésével furcsa helyzet állt elő, mivel az európai Fitch Ratings hitelminősítő a múlt hétfőn még arra figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg rosszabbodása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását.

(eBroker)

Ajánlat:

eBroker

Moody's