Ismét többlettermelés volt az OPEC-nél

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) kvótakötelezett tagjai szeptemberhez képest átlagosan napi 190 ezer hordóval növelték a termelésüket októberben, és ezzel már naponta 2,5 millió hordó volt a túltermelésük a kvóta fölött. Világszinten is növekedett a termelés, az olaj ára pedig drágult kedden a nemzetközi kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) keddi összesítése szerint az OPEC - a nem kvótakötelezett Irak kivételével - termelése októberben napi 24,18 millió hordó volt, a január óta érvényes, napi 21,7 millió hordós hivatalos összkvótához képest.

Október volt az első hónap az idén, amikor az OPEC nyersolaj-kitermelése meghaladta az egy évvel korábbi szintet. A tizedik havi kvótatúllépés nagyrészt Szaúd-Arábia és Venezuela számlájára írható, és hozzájárult ahhoz, hogy az olajárak szeptember óta mintegy 20 százalékkal csökkentek.

A kvóta nélküli, ENSZ-ellenőrzés mellett zajló iraki olajszállítások beszámításával a teljes OPEC termelés átlagosan 760 ezer hordóval nőtt naponta októberben, napi 26,63 millió hordóra. Az iraki kitermelés 570 ezer hordóval bővült, napi 2,45 millió hordóra - áll az IEA havi olajpiaci jelentésében.

Világszinten is növekedett a termelés

A világ teljes olajtermelése naponta 1,25 millió hordóval emelkedett októberben, átlagosan napi 78,27 millió hordóra. Az OPEC-en kívüli kínálat napi 450 ezer hordóval lett több: napi 48,04 millió hordó. A növekedés nagy része - napi 390 ezer hordó - Norvégiának köszönhető, ahol az egy hónappal korábbi olajmező-karbantartási munkálatok befejeződtek.

Novemberben az OPEC-en kívüli országokból származó termelés, becslések szerint, 360 ezer hordóval nő naponta, elsősorban az amerikai kitermelés erősödése miatt.

Az IEA szerint a világ olajkínálatának múlt havi növekedése még idejében feltölti a sovány nyersolajkészleteket a téli csúcskereslethez. A szervezet szerint azonban az árkockázat még mindig fennáll, ahogy Washington az Irak elleni háborúra készül. Az olajárak szeptember vége óta mintegy ötödükkel csökkentek, főként annak nyomán, hogy a világ nyersolajtermelése napi 1,25 millió hordóval nőtt októberben, miközben a kereslet csupán szórványosan nőtt.

Az IEA az idei és a jövő évre stabilan tartja keresletnövekedési prognózisát, az európai és amerikai gyenge makrogazdasági adatokat figyelembe véve: kétévi közel nulla növekedés után az IEA jövőre napi 1,04 millió hordós, azaz 1,4 százalékos növekedést valószínűsít a világ olajkeresletében.

Az év negyedik negyedében az OPEC olaj iránti kereslet napi 26,2 millió hordóra várható, beleértve napi 400 ezer hordó készletképzést is. A jövő évi első negyed napi 24,9 millió hordós kereslete napi 1,7 millió hordós készletezést tenne lehetővé.

A jelentés szerzői úgy vélik, hogy a télre várt szoros kínálat, az októberi adatokat figyelembe véve, enyhülni látszik. Nem zárják ki, hogy a készletek a tél folyamán még növekedhetnek is a szokásos csökkenés helyett, bár a szakértők szerint az iraki helyzet és a téli időjárás jelentős bizonytalansági tényező.

Drágult az olaj a nemzetközi tőzsdéken

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára az IEA-jelentés és az ENSZ-határozatot elutasító iraki parlamenti döntés hírei között ingadozott. Kedd délelőtt a Brent, decemberi szállításra, hordónként 23,89 dollárra drágult a hétfői, 23,79 dolláros záróárról.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint kedden kora délután hordónként 26,00 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében, 6 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC