Az ipari termelés 11 százalékkal nőtt szeptemberben

2002.11.15. 9:53

Az előzetes adatoknak megfelelően az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest 2002 szeptemberében 11 százalékkal, az év első kilenc hónapjában pedig 2,1 százalékkal emelkedett. A termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest 3,3 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyított munkanaphatástól tisztított index alapján pedig 8,1%-kal nőtt - közölte honlapján a KSH.

Az idei év első kilenc hónapjában az export 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. Az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél, amelyek a kivitel 51,4 százalékát adják, az átlagnál alacsonyabb, 2,1 százalékos emelkedés figyelhető meg. Az ipar kilenchavi belföldi értékesítése a tavalyi bázis szintjén maradt.

Szeptemberben a feldolgozóipari termelés 2001 azonos időszakához képest 13,2 százalékkal emelkedett, amely egyúttal az év eddigi legmagasabb termelési szintet jelenti. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben a gép, berendezés gyártása bővült, 38,8 százalékkal.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gumi-, műanyag termék gyártása 12,2 százalékkal nőtt. Az év eddigi legmagasabb, 9,9 százalékos termelés növekedési szintjét érte el a vegyi anyag, termék gyártása is, ahol változatlanul a műanyagalapanyag-gyártás maradt a növekedés motorja.

Kisebb mértékben, 6,4 százalékkal emelkedett a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység termelése, ahol a papír, papírtermékek gyártásában bekövetkezett keresletélénkülés kompenzálta a kiadói tevékenység szerényebb teljesítményét.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása is kiemelkedő, 27,9 százalékos növekedési teljesítményt nyújtott, köszönhetően annak, hogy az iroda-, számítógép gyártás kivételével minden ágazatban jelentős termelésbővülés történt.

A feldolgozóipar másik két, jelentős súlyt képviselő ágazata közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 5,7 százalékkal, a járműgyártás volumene pedig 12,2 százalékkal nőtt a kül- és belpiaci értékesítés kedvező alakulása következtében. Ugyanakkor jelentősen, 8,6 százalékkal visszaesett a textília, textiláru gyártása, míg legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal továbbra is a bőrtermék, lábbeli előállítása maradt el az egy évvel korábbitól.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2002 első kilenc hónapjában legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a dél-dunántúli régióban bővült, és 7,9 százalékkal nőtt az észak-alföldi körzetben is. Csökkenést ebben az időszakban a KSH csak két régióban, az észak-magyarországiban és a közép-dunántúliban tapasztalt: az előbbiben 1,4 százalék, az utóbbiban pedig 1,8 százalék visszaesést mért a hivatal.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH