Kamatcsökkentést sürget a bankszövetség

Vágólapra másolva!
Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója szerint a mostani túl erős forintnak már káros hatása van a magyarországi vállalkozások jó részére. Erdei Tamás hangsúlyozta: a jegybanknak engednie kellene a jövő évre meghirdetett inflációs céljából, mert az már-már ellentétes a magyar vállalkozások érdekeivel. A bankszövetség nem tiltakozna, ha a jegybank csökkentené az irányadó kamatait.
Vágólapra másolva!

Az elnök hangsúlyozta: a mostani erős forint, a magas kamatfelár már visszaveti az ország versenyképességét. A hazai társaságok az erős nemzeti valuta miatt komoly akadályokba ütköznek, ha növelni akarják exportteljesítményüket. Az elmúlt időszakban a hazai vállalkozásokat Erdei szerint két sokk kísérte; nemzetközi szinten a minimálbér kétszeri emelése, valamint az erős nemzeti valuta.

Az elnök elmondása szerint a bankszövetség üdvözli, hogy a kormány következő évre szóló költségvetési törvényjavaslata már visszafogja a központi költségvetés kiadásait, a központi büdzsé túlköltekezését, valamint a szövetség azt is kedvezőnek ítéli, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mért arányát nagymértékben le kívánja faragni a kormány.

Erdei Tamás szerint a központi kiadások csökkentése a vállalkozásoknak rendelkezésre álló pénzforrásokat bővíti majd. Az elnök szerint fontos, hogy az országban fennmaradjon az antiinflációra törekvő gazdaságpolitika, de legalább annyira fontos az, hogy a vállalkozások követni tudják a gazdasági tendenciákat, és növeljék termelékenységüket.

(MTI)

Korábban: