Túlköltekezés után megszorítások Németországban

2002.11.20. 17:36

A német kormány szerdai ülésén elfogadta a 2002-es pótköltségvetést, a 2003-as költségvetés tervezetét, továbbá a kedvezmények törlése címén összeállított megszorító csomagot.

A megszorító csomag részeként 15 százalékos adót kell fizetni majd a részvények, a befektetési jegyek, a nem saját célra használt ingatlanok eladásából és a határidős ügyletekből származó nyereség után. A kockázatitőke-társaságoknál birtokolt részvények eladásából származó nyereségnek csak a felét adóztatnák, a profit másik felére a személyi jövedelemadó-kulcsot alkalmaznák.

Pótköltségvetésre 2002-ben azért van szükség, mert az államháztartás hiánya a tervezett 21,1 milliárd euró helyett várhatóan 34,6 milliárd euró lesz, vagyis Németország nem tudja magát tartani ahhoz a maastrichti stabilitási előíráshoz, amely szerint az államháztartási deficit nem haladhatja meg a GDP három százalékát. A 2003-as büdzsé 18,9 milliárd eurós hiánnyal számol.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint a GDP-arányos államháztartási deficit Németországban 3,8 százalék lesz az idén, s jövőre is meghaladja valamivel a három százalékot. A bizottság egyelőre nem lát biztosítékot arra, hogy a berlini kormány intézkedéseinek hatására a deficit három százalék alá szorítható.

Laurenz Meyer, az ellenzéki kereszténydemokrata unió (CDU) főtitkára szerdán úgy vélekedett, hogy Németország ,,vezetés nélkül, dilettánsok kormányával a katasztrófa felé bukdácsol"

(MTI)

Korábban:

Az EU eljárást indít Németország ellen
(2002. november 13.)

Egyre lassul a német gazdaság
(2002. november 7.)