Vállalkozás- és családsegítő programot ígér a kormány

Vágólapra másolva!
Gazdasági programokat jelentett be Medgyessy Péter miniszterelnök a szekszárdi Duna-híd átadásán. Az Európa-terv kiegészül új hitelfelvételi lehetőségekkel, illetve kedvezményekhez jutnak a családosok. A Pénzügyminisztérium államtitkára közben elismerte, hogy a kormányzat hibázott a forint sávközepének eltolásával.
Vágólapra másolva!

A kormány a magyar vállalkozások megerősítése, versenyképességük fokozása érdekében döntött az Európa Terv hitelprogram teljessé tétele, a négylépcsős hitelprogram bevezetése mellett, mondta Medgyessy Péter a szekszárdi Szent László híd avatásán. A tervek szerint az Európa-terv hitelprogramja kiegészül az úgynevezett Négylépcsős hitellel. Az első lépcsőben kisvállalkozások számára alakítanak ki egy 6 milliárd forintos hitelkeretet, a másodikban a kis- és középvállalkozások 5 millió forintig támogatott forgóeszközhitelhez juthatnak, mondta a kormányfő. A hitelprogram harmadik eleme a támogatott kamatú, államilag garantált, legfeljebb 10 milliós hitel, a negyedik pedig az Európa Terv Hitelprogramja, amelynek kedvező kamatozású, akár 500 millió forint összegű hitelt kínálnak a középvállalkozásoknak.

Nézze meg a szekszárdi Duna-hídról készült képgalériánkat!javascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Ma_ad200374114916/index2.html',500,440)

A miniszterelnök szerint ma Magyarországon a valódi kérdés az, hogy vannak-e erős, biztos lábakon álló magyar vállalatok, amelyek a hazai és az európai piacon is megállják a helyüket. Medgyessy Péter a gazdaság növekedését tartósnak és folyamatosnak nevezte, és az eredmények között említette a bérek emelkedését és az alacsony inflációt. A miniszterelnök szerint a forint biztonságban van.

A kormány határozott és gyors intézkedésekkel el akarja oszlatni a jelenlegi bizonytalanságot, idézte a Reuters hírügynökség a pénzügyminisztérium politikai államtitkárát, Veres Jánost. A hírügynökség szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány elismeri, hogy hibásan ítélte meg a piacot, amikor az egy hónappal ezelőtti sáveltolással leértékelte a forintot. Az árfolyamsáv eltolásával a kormány meg akarta a nyugtatni az exportőröket afelől, hogy a forint nem erősödhet 240 forint/euró fölé, de a piacok félreértették az intézkedést, mondta Veres János. "Az intézkedés előkészítésekor rosszul ítéltük meg a megelőző két nap árfolyamváltozásainak jelentőségét" - idézte a Reuters az államtitkárt.