Minden tizedik felnőttnek van hiteltartozása

Vágólapra másolva!
Magyarországon minden tizedik magyar felnőtt törleszt valamilyen hitelt a GfK Piackutató Intézet adatai szerint. Nőtt az autóhitellel vagy lízinggel rendelkezők száma, ugyanakkor visszaesett a lakáshitelt vagy folyószámlahitelt igénybe vevők köre.
Vágólapra másolva!

Az intézet felmérése alapján tavaly év végén a lakosság 4 százaléka rendelkezett lakás-, 3-3 százaléka áruvásárlási, folyószámla-, illetve személyi kölcsönnel, 2 százalék pedig autóhitelt vagy lízinget törlesztett.

A 4 ezer fő személyes megkérdezésével végzett felmérésből kiderült, hogy az előző évhez képest alig változott a helyzet, csak az autóhitelt, -lízinget igénybe vevők aránya nőtt 1 százalékponttal. Ugyanennyivel csökkent a folyószámla hitelkerettel és a lakáskölcsönnel rendelkezők aránya 2002-höz képest.

Az 1998-as adatokkal összevetve alacsonyabb lett az általában rövidebb időre szóló személyi kölcsönt, de főleg folyószámla hitelkeretet igénybe vevők aránya, viszont többen választották a hosszabb távú törlesztést lakás, illetve autó vásárlására.

A GfK adatai szerint lakáshitelt előszeretettel vesznek fel a 20-40 évesek: ez a korosztály teszi ki a lakáshitellel rendelkezők 61 százalékát. Jövedelem szerint nem a legmagasabb kategóriába tartozók, hanem a 100 és 200 ezer forint közötti havi nettó jövedelemmel rendelkező háztartásban élők vesznek fel leggyakrabban lakáshitelt. Az országos átlagtól regionálisan Közép- és Dél-Dunántúl, valamint Budapest marad el.

A piackutatók szerint a jövőben a bankok szolgáltatásai közül az ügyfelek legnagyobb része forintszámlát és hitelt szándékozik igénybe venni.