Erősödéssel nyitott a forint reggel

Vágólapra másolva!
A bankközi devizapiacon csütörtökön reggel 249,40/50 forinton jegyezték az eurót, mintegy 50 fillérrel olcsóbban a szerdai 250,00/15 forintos árfolyamnál. A forint 23 bázisponttal 11,66 százalékra erősödött a sáv erős oldalán a szerdai árfolyamhoz képest.
Vágólapra másolva!

A kereskedők 249-250 forint körül várják az euró árfolyamát a nap folyamán, az állampapír aukciók miatt valószínűleg megélénkül a forint iránti kereslet. A forint erősödését valószínűsíti az is, hogy a dollár erősödése megtört a nemzetközi piacokon, s ez pozitívan hatott a feltörekvő piacok valutáira, köztük a zlotyra is. A dollárral reggel 206,50/80 forinton kereskedtek, mintegy két forinttal lejjebb a 208,60/75 forintos szerdai kurzusnál.

A késő délután megjelenő júliusi államháztartási hiány adat piaci vélemények szerint valószínűleg nem tér el lényegesen a hivatalos előrejelzéstől, ezért kevés hatása lesz a piac menetére. A kereskedők szerint inkább a Pénzügyminisztérium augusztusi előrejelzése kelt majd figyelmet.

Az állampapírok másodpiacán és a forintpiacon az előzi napi szinteken indult a nap, egyelőre nyugalom van a piacon. A kereskedők arra számítanak, hogy sikeres lesz mind a 2009/D, mind a 2015/A államkötvény aukciója, amelyekből 35, illetve 25 milliárd forintnyit kínál értékesítésre az Államadósság Kezelő Központ.