Zuhanás után kissé nő az olaj ára

Vágólapra másolva!
A szerdai csökkenés után csütörtökön kissé drágult a kőolaj világpiaci ára. A piacot megnyugtatta, hogy a Jukosz orosz olajcég bejelentette: számláit felszabadították és folytathatja a kereskedést. Átmeneti árcsökkentő hatása volt az OPEC közleményének, amely szerint mégis van lehetőség a termelési kapacitás növelésére.
Vágólapra másolva!

A szerdai nagy áresés kiigazításaként csütörtök reggel kissé drágult a kőolaj a szabadpiacon. A piacot valamelyest megnyugtatta az orosz Jukosz olajtársaság szerdai közleménye arról, hogy az adóvégrehajtók engedélyezték a hozzáférést zárolt bankszámláihoz a szállítási díjak, az exportadó, a bérek és az alvállalkozók díjainak kifizetésére, így a cég tovább termelhet és exportálhat.

Nyugtatóan hatott a piacra az is, hogy - szintén szerdai közlés szerint - az amerikai stratégiai üzemanyag-tartalékok nagyot nőttek a múlt héten, és a kereslet növekedése megállt.

Az OPEC elnöke korábbi üzenetével ellentétesen nyilatkozott szerdán és közölte, hogy ha szükséges, akkor a kartell termelőinek még van lehetősége kapacitásainak napi 1-1,5 millió hordós növelésére, mégpedig gyakorlatilag haladéktalanul.

Purnomo Yusgiantoro korábban azt mondta, hogy az OPEC termelési lehetőségeinek határaihoz érkezett. Most viszont azt nyilatkozta, hogy a tagországok a megnőtt jövőbeni kereslet kielégítésére termelésük növelését tervezik, egymillió hordós többletmennyiséget még az év végéig biztosítanak - írta az OPEC hírügynöksége.

A hír hallatára a londoni nemzetközi olajtőzsdén csaknem egy dollárral esett a szeptemberi Brent ára, hordónként 39,70 dollárig ment le. A kontraktus a nap során csaknem 41 dollárig drágult, történelmi csúcsot érve el.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 42,95 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 12 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. Szerdán hordónként 1,32 dollárral 42,83 dollárra csökkent az ár a NYMEX-en.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 39,70 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, azonos a szerdai záróárral. Szerdán hordónként 94 centtel 39,70 dollárra csökkent az alaptípus ára.