Kedvezően alakul az európai üzleti hangulat

Vágólapra másolva!
Az IFO müncheni gazdaságkutató intézet harmadik negyedévre vonatkozó üzleti hangulatindex 96,6 pontra nőtt a második negyedévi 89,8 pontról. Az üzleti hangulat az eurózónában 2002 második negyedéve óta nem volt ilyen kedvező.
Vágólapra másolva!

2002 második negyedévében a mutató 101,7 ponton állt. A következő hónapokban a gazdaság élénkülésének gyorsulása várható - közölték az IFO intézet szakértői. Az üzleti hangulat indexet az IFO intézet és a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara 333 szakértő véleménye alapján állítja össze évente négyszer.

Élénkülő európai gazdaságra számít az OECD/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040727elenkulo.html

Mind a jelenlegi helyzetet értékelő mutató és a következő hat hónapra vonatkozó várakozások is kedvezőbb konjunkturális helyzetet jeleznek, annak ellenére, hogy drágulnak az energiaféleségek árai, áll az IFO jelentésében.

Az eurózónán belül az ír, a spanyol és a finn gazdaság helyezte igen kedvező, de javulnak a kilátások Görögországban, Belgiumban és Ausztriában is, a gazdaságkutató intézet szerint. A szakértők az áprilisinál kedvezőbben ítélik meg a holland, a portugál, a német és az olasz gazdasági konjunktúra jelenlegi helyzetét, de ezekben az országokban a gazdaasági élénkülés lényegesen gyengébb az eurózóna átlagánál.