Növelné a versenyképességet a zöld büdzsé

Vágólapra másolva!
A magas államháztartási hiány csökkentésének legkézenfekvőbb módja a környezetvédelmi szempontból káros támogatások leépítése lehetne - mondta Kiss Károly, a Levegő Munkacsoport új kutatási eredményeit ismertetve. Az ilyen kiadások csökkentése mérsékelné a környezetszennyezést, korszerűsítené a gazdaság szerkezetét, ami növelné a versenyképességet és a foglalkoztatást.
Vágólapra másolva!

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a környezetre károsnak tekintettek közül a közúti gépjármű-közlekedés támogatására idén 3300 milliárd forintot fordítanak. Ez az üzemanyagok jövedéki adójából és más kapcsolódó adó jellegű befizetésekből származó államháztartási bevételek és a gépjárműforgalomnak nyújtott támogatások különbsége.

Levegő Munkacsoporthttp://www.levego.hu

A mezőgazdaságnak juttatott környezetvédelemre káros támogatások mértéke 108 milliárd forintot tesz ki. A tanulmány szerint ennyi pénz jut az idei 218 milliárd forintnyi magyarországi és EU-s forrásokból az intenzív agrártermelés támogatására.

A Levegő Munkacsoport szerint az energiaszektorban az egyik káros támogatási megjelenési formája az alacsony bányajáradék, amelynek nagy része a Mol Rt.-nél marad. Az el nem vont bányajáradék és a meg nem fizetett környezeti kár révén a magyarországi szénbányászat évi 100-150 milliárd forint, a kőolaj- és földgáztermelés és elosztás pedig egyenként 80-110 milliárd forint környezetileg káros támogatásban részesül.

A 3,5 millió forintos kutatás eredményeként összeállított tanulmányt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával egy 12 fős csoport dolgozta ki a Levegő Munkacsoporton kívül az Európai Környezetvédelmi Iroda, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Közgazdasági Társaság Környezetgazdaságtani Szakosztálya segítségével.