GKI: nem tartható a deficitcél

Vágólapra másolva!
A kormányváltás csak kevéssé befolyásolja az idei gazdasági folyamatokat: idén a növekedés meghaladja a 4 százalékot, a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint. A kutatók arra számítanak, hogy az egyensúly a második félévben javul, de az államháztartás hiánya több lesz, mint a GDP 4,6 százaléka.
Vágólapra másolva!
Lassult, de a vártnál gyorsabb a növekedés/uzletinegyed/makro/20040901lassult.htmlTizedével nőttek a beruházások/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040901tizedevel.html

Az infláció túljutott idei csúcspontján, de mérséklődése - részben a vártnál magasabb olaj- és élelmiszerárak miatt - visszafogottabb a korábban gondoltnál - olvasható a GKI elemzésében. A kutatók szerint az év átlagában 6,9 százalékos, az év végén 6,5 százalékos árszínvonal emelkedésre számíthatunk.

Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya - további intézkedések nélkül - a kormány által elhatározott 4,6 százaléknál valamivel magasabb, 4,8 százalék körüli, 1250 milliárd forintos lehet. A folyó fizetési mérleg hiányát 6,5 milliárd euróra becsülik a kutatók.