Csehországból is elérhető a Xetra

Vágólapra másolva!
A Deutsche Börse kedden bekapcsolta az első cseh résztvevőt, a Fio Burzovni Spolecnost kereskedelmi bankot az elektronikus Xetra értékpapír-kereskedelmi platformjába. A Xetra ezzel Magyarország és Ciprus után Csehországra is kiterjesztette hatókörét az új EU-tagok közül.
Vágólapra másolva!

A terjeszkedés célövezete jelenleg Közép- és Kelet-európa, miután a nagyok - a Deutsche Börse, a Euronext és a London Stock Exchange - között régebben tervezett egyesülések kútba estek.

A Deutsche Börse elektronikus értékpapír-kereskedelmi hálózata húsz országra terjed ki és 700 tagja van. A kereskedők számítógépes kapcsolaton keresztül több mint 10 ezer értékpapírt forgalmazhatnak. Jelenleg a Xetra a világ legnagyobb elektronikus tőzsdei kereskedelmi hálózata.

A Xetra rendszere bonyolítja a bécsi és a dublini tőzsdék forgalmát, és csatlakoznak rá a budapesti tőzsdetagok is. A Budapesti értéktőzsdén hét magyar bank és értékforgalmazó közvetlen Xetra-résztvevő. A Xetra rendszerét használja a düsseldorfi tőzsde és a lipcsei EEX áramtőzsde is.