CSFB: Hatékony a hiánycsökkentés

2004.09.17. 15:35

Az idei, módosított deficitcélt sem tartható, és a kormány várhatóan mintegy 0,4 százalékponttal a jövő évi deficitcélt is felemeli - áll a Crédit Suisse First Boston legfrissebb elemzésében. A bank szakértői szerint ezzel együtt a kabinet eredményesen csökkenti a hiányt.

Sikeres a takarékosság

A magyar költségvetést figyelő elemzők zöme a hivatalos hiánycélok túllépésein fanyalog, de meg kell nézni azt is, honnan indult a hiány lefaragása - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott elemzésében. A Crédit Suisse First Boston szakértői emlékeztetnek: a magyar államháztartási hiány, amely jövőre jó eséllyel GDP-arányosan kisebb lesz 5 százaléknál, 2002-ben még 9,3 százalékos volt, vagyis 2002 és 2005 között éves átlagban a bruttó hazai termék 1,5 százalékának megfelelő mértékben csökken a deficit.

A CSFB szerint a deficit 2006-ra azonos szinten lesz néhány még rosszabbul teljesítő "régi" EU-tagországéval. Ez dicséretes teljesítmény egy olyan átalakuló gazdaság részéről, amelynek még mindig jelentősek a beruházási igényei - áll a londoni nagybank elemzésében.

Idén tovább nő a deficit

A CSFB elemzői arra számítanak, hogy az ESA95 szemléletben számolt idei államháztartási hiány "kis mértékben" az új, 5,0-5,3 százalékos GDP-arányos sávot is meg fogja haladni. A hiányadatok legkorábban 2005 első negyedének végén várhatók, de még azután is felfelé módosíthatók, ahogy az a múlt héten is történt a tavalyi éves hiány 6,1 százalékosra korrigálásakor.

A bank elemzői arra számítanak, hogy a kormány be fogja jelenteni a jövő évi deficitcél 4,5 százalékra emelését, ami az idei előrejelzésekre alapozva a GDP 0,5-0,8 százaléka közötti megtakarítást jelent jövőre az idei évhez képest. A választások közelsége miatt a Crédit Suisse First Boston szakértői a 2005-ös hiánycél túllépését is valószínűsítik, és jövőre 4,8 százalékos államháztartási hiányt jósolnak. Ebből kiindulva a 2010-es euróbevezetési céldátumot derűlátónak, de nem teljesen irreálisnak tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK