Tizedével bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipar termelése júliusban kiigazítatlan adatok alapján 10 százalékkal, munkanap-tényezővel kiigazítva 11,5 százalékkal nőtt éves összevetésben - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva a termelés júliusban 2,4 százalékkal volt magasabb, mint júniusban. Az év első hét hónapjában a termelés 8 százalékkal bővült - derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 13,2 százalékkal emelkedett, az első hét hónapban összesen 14,4 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ugyanebben az időpontban. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 22,7 százalékkal, az év elejétől 3,4 százalékkal emelkedett.

A befejező építés termelése 22,5 százalékkal esett vissza a 2003 júliusi, kiugróan magas bázishoz viszonyítva. Az évkezdettől számítva az alágazat termelése 5,5 százalékkal mérséklődött.

Júliusban 2,6 százalékkal csökkent az épületek építése, az egyéb építményeké negyedével nőtt, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházások miatt.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése az év első hét hónapjában a Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben, 20,6 százalékkal az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt.

Tavaly júliushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,6 százalékkal emelkedtek.