Szigorítaná a deficitadatok ellenőrzését az EU

Vágólapra másolva!
Az EU szigorúbban akarja ellenőrizni a nemzeti államháztartási adatokat, miután kiderült, hogy Görögország 2000 óta alacsonyabb deficitadatot közölt a valósnál, melyek ismeretében be sem vezethette volna az eurót. Elemzők szerint a szigorítás elsősorban az euróövezetbe újonnan jelentkező országokat fogja sújtani.
Vágólapra másolva!
EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Az EU statisztikai hivatala csak konzultálhat a nemzeti pénzügyminisztériumokkal, de alapjában nincs módja nem elfogadni a kormányok által beküldött államháztartási adatokat. A hivatal 680 munkatársa közül húszan foglalkoznak a nemzeti államháztartási elszámolásokkal, a tagállamok pedig - elmondásuk szerint - nem akarnak több pénzt adni a fejlesztésre.

Az EU statisztikai hivatalának igazgatója, Michel Vanden Abeele ezért engedélyt kért több személyzet alkalmazására és szélesebb felhatalmazásra a nemzeti elszámolások vizsgálata során.

A héten derült ki, hogy Görögország, amely 2001-ben lépett be az euróövezetbe, előtte és azóta is rendszeresen túllépte a GDP 3 százalékában megszabott euróövezeti államháztartási deficithatárt.

Görögország fegyelmi intézkedésekre számíthat az EU stabilitási paktumának előírásai szerint, de arra nincs esély, hogy "kidobják" az euróövezetből a súlyosan téves adatközlés miatt. Nincs lehetőség az efféle tárgyalások újranyitására - mondta Gerassimos Thomas, az EU illetékes szóvivője.

Elemzők szerint a botrány elsősorban az euróövezetbe újonnan jelentkező országokat fogja sújtani. Az euróövezeti belépéshez esetleg nem lesz elegendő a 3 százalékot túlságosan megközelítő eredmény sem, az újkeletű gyanakvás miatt - írta a Dow Jones hírügynökség szakértőket idézve.