Parlamenti nem az MNB-beszámolókra

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank 2002. és 2003. évi beszámolóját, miután a kormánypárti képviselők nemmel szavaztak. A beszámolók leszavazásának semmilyen következménye nincsen.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetette el az MNB 2002-es beszámolóját, mivel a koalíciós pártok képviselői nemmel szavaztak. Szintén elutasították, 143 igen szavazattal, 191 ellenében a nemzeti bank 2003. évi beszámolóját a kormánypártok ellenszavazata miatt. A 2001-es beszámolót az Országgyűlés elfogadta.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. "Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében" - közölte honlapján az MNB.

A közlemény szerint a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos - a pénzügyminiszter útján - elfogadta. A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága - írja az MNB közleménye.

MSZP: az MNB hozzájárult a gazdaság iránti bizalomvesztéshez

[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

Az MSZP azért nem szavazta meg a Magyar Nemzeti Bank 2002. és 2003. évi beszámolóját, mert a bank tevékenysége hozzájárult a magyar gazdaság iránti bizalomvesztéshez - közölte Molnár Albert, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának tagja hétfőn.

Elmondása szerint "a fiskális politika (...) levonta a konzekvenciát, hiszen László Csaba lemondott, ugyanez nem következett be a monetáris politikánál, sőt Járai Zsigmond teljesen úgy érzi, mintha ő mindent megtett volna, mi nem így gondoljuk".

A politikus szerint nem a magyar társadalom érdekében járt el az MNB, mivel öncélúan és szűken értelmezte a nemzeti bank funkcióját, kizárólag az inflációra figyelt, és nem támogatta a gazdaságpolitikát.

Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője, volt pénzügyminiszter szerint annak, hogy a kormánytöbbség nem szavazta meg a beszámolókat egyetlenegy oka van, "az elmúlt két év gazdaságpolitikai kudarcaiért, sikertelenségért a jegybankot szeretnék felelőssé tenni".

Varga Mihály elmondása szerint példátlan, hogy a demokratikus parlament 14 éves történetében először, egy független testületnek a jelentését nem fogadta el a parlament kormánypárti többsége. Közölte: eddig minden ciklusban tartotta magát mindenki ahhoz a szokáshoz, hogy elfogadja egy független testület jelentését, amely szakmai szempontok alapján hoz döntéseket.

A volt pénzügyminiszter kérdésre válaszolva közölte: a beszámoló leszavazásának nincs semmilyen következménye.

MTI/[origo]