Argentína megkezdi adósságainak átütemezését

Vágólapra másolva!
Argentína november megkezdi a magánhitelezőkkel szemben fennálló, az elismert kamatokkal együtt mintegy 102 milliárd dolláros adósságának átütemezését.
Vágólapra másolva!
[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

A magánhitelezők közel három éve várnak arra, hogy pénzük legalább egy részét visszakapják. Nestor Kirchner kormánya azonban most olyan kötvényeket kínál a hitelezőknek, amelyek a folyó adósságnak csak mintegy 30 százalékát fedezi.

Az értékpapírok beváltása november 15-én kezdődik, a hitelezőknek öt hetük volt arra, hogy csatlakozzanak az ajánlathoz. Az új kötvényeket december 20. és január 7. között bocsátják ki. Sok értékpapír-tulajdonos azonban nem akar lemondani pénze 70 százalékáról.

Az érintett értékpapírok összesített nominálértéke 82 milliárd dollár, és további 20 milliárd dollár tesz ki az Argentína által elismert kamatkövetelések összege.

Az átütemezés mikéntjéről a kormány már egyezségre jutott a magán- és állami nyugdíjalapokkal. Ezeknél van az állammal szemben fennálló követelések mintegy 17 százaléka. Argentína 2002. január óta nem fizette adósságait.