Kis cégeknek korábban utalhat vissza az APEH

Vágólapra másolva!
Nem a költségvetési hiányt kívánja csökkenteni a kormány az áfa-ellenőrzésekkel, amelynek következtében a forgalmi adó visszafizetése sok esetben 2005-re tolódhat - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
Vágólapra másolva!

A szigorúbb általános forgalmi adó ellenőrzéssel tudatosítani kívánjuk: a társaságok érezzék, hogy a bevallásra való áttérés az importált áruk esetén másfajta adózási logikát követel - mondta Katona Tamás. "Nincs arról szó, hogy a költségvetés pozícióján kíván javítani az APEH, amikor szigorúbban ellenőrzi azokat az európai uniós adószámmal rendelkező társaságokat, amelyek áfát igényelnek vissza" - mondta az államtitkár.

Kik olvasnak gazdasági híreket? Ön tudja a választ?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04Sok cég idén nem kapja meg a visszaigényelt áfát/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041110sokceg.html

A politikus közölte: a pénzügyminiszter arra kérte az APEH elnökét, hogy nagyobb rugalmasságot tanúsítsanak a kisebb cégek áfa-visszautalásai ügyeiben, mivel ezeknél a cégeknél likviditási problémák jelentkezhetnek a visszautalások késése miatt.

A Népszabadság szerdai számában arról számolt be, hogy a pénzügyi tárca mintegy százmilliárd forintnyi áfát zárolt idén, vagyis több mint tízezer cég már csak jövőre kapja meg a visszaigényelt áfát.

Katona Tamás emlékeztetett: május elseje után az EU-s adószámmal rendelkező társaságok esetében új helyzet állt elő az áfa befizetéseknél, hiszen nem a határon szedi be a VPOP az importált termékek áfáját, hanem bevallás után a cégek maguk utalják azt az APEH-nek. Ez pedig például azzal a következménnyel is jár, hogy a negyedéves áfabevallók akár 89 napig maguknál tarthatják a befizetendő összeget.

A pénzügyi tárca számítása szerint a későbbi áfa átutalások a gazdálkodóknak közel 200 milliárd forintos időleges cash-flow többletet eredményeznek - nyilatkozta Katona Tamás.