Aggódik gázellátásáért Európa

Vágólapra másolva!
Energiabiztonsági kockázatot rejt az EU függése az orosz gáztól, melynek nagy része Ukrajnán keresztül érkezik a közösségbe - nyilatkozta a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezetője. Más szakértők szerint Ukrajna elemi érdeke a gáztranzit biztosítása.
Vágólapra másolva!
Újra indul a kampány Ukrajnában/nagyvilag/20041205ujra.htmlUkrajna december 26-án ismételhet/nagyvilag/20041204janukovics.htmlÉrvénytelen az ukrán választás második fordulója/nagyvilag/20041203ervenytelen.html

Az Unió gázszükségletének 40 százaléka származik Oroszországból, és ennek a mennyiségnek 84 százaléka Ukrajnán keresztül érkezik a közösségbe. Az ukrán belpolitikai válság miatt a helyzet eddig csak aggasztó volt, már veszélyes energiabiztonsági szempontból Claude Mandilt, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezetője szerint - írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó magyar szakértők közölték: a gázszállítmányokban eddig nem volt fennakadás, és Ukrajnának elemi érdeke a tranzit fenntartása.

Magyarország éves gázszükséglete 14-15 milliárd köbméter, amelyből 2,8 milliárd saját termelés. Az ország tartalékkészlete 3,5 milliárd köbméter - derül ki a világgazdaság összeállításából.