Európa nem bünteti a nagyokat hiánytúllépésért

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta Franciaország és Németország 2005-ös költségvetését, vagyis elfogadta, hogy a két legnagyobb euróövezeti tagállam 2005-ben - négy éve először - a kívánt szintre csökkenti államháztartási hiányát. A döntés azt is jelenti, hogy a két ország ellen nem indul eljárás hiánytúllépés miatt.
Vágólapra másolva!
Uniós eljárás indul a görög hiány miatt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041201unios.html5 évig közölhetett hamis adatokat Görögország/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/200411155evig.htmlA görögök büntetlenül megúszhatják a hiányhamisítást/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041001agorogok.html

A bizottsági döntés nyomán enyhülhet az a feszültség, amely amiatt keletkezett, hogy az EU pénzügyminiszterei és az Európai Bíróság eltérő álláspontra helyezkedett a deficit kérdésében. Ilyen körülmények között az Európai Bizottság jobbnak látta, ha nem nyit újabb frontot akkor, amikor egyetértést akar kialakítani az unió stabilitási és növekedési paktumának működtetéséről.

Németország azt vállalta, hogy az idei 3,7 százalékos várható GDP-arányos államháztartási hiánya jövőre 2,9 százalékosra csökkenti, míg Franciaország az idei 3,7 százalékos deficit 3 százalékosra csökkentését ígéri.

A bizottság meghajolt a német és a francia nyomás előtt, és a döntés alááshatja az euró iránti bizalmat, hiszen azt jelzi, hogy a költségvetési szabályok megsértőinek nem kell tartaniuk szankcióktól - értékelte a döntést Alexander Radwan, az Európai Néppárt gazdasági szóvivője.