Jövőre 1,60 dollár is lehet az euró

Vágólapra másolva!
Közgazdászok egyetértenek abban, hogy jövőre is folytatódik a dollár gyengülése az euróval szemben. Eltérő nézeteket mindössze a változás ütemével kapcsolatban vallanak. A nézetek abban különböznek, hogy elviselhető, vagy világgazdasági sokkot okozó ütemben zajlik-e majd az dollár árfolyamromlása.
Vágólapra másolva!

Michael Burda, a berlini Humboldt Egyetem közgazdász professzora borúsnak látja a világgazdaság kilátásait. A hatalmas amerikai külkereskedelmi mérleghiány hirtelen tőkekiáramlás kockázatával jár, ami drasztikus kamatemelést és a fogyasztást visszaszorító importárakat okozna, végső soron elfojtaná a konjunktúrát.

Martin Hüfner, a HVB csoport vezető közgazdásza valószínűnek tartja, hogy az euró 1,50-1,60 dollárra emelkedik jövőre a jelenlegi, 1,32-1,33 dolláros szintről. Szerinte nem csak hatalmas amerikai ikerdeficit olcsóbbítja a dollárt, hanem az is, hogy a jegybankok világszerte megkezdték az euró nagyobb tartalékolását a dollár rovására.

A Commerzbank vezető közgazdásza, Ulrich Ramm az események kevésbé drámai lefolyására számít. Az óriási amerikai külkereskedelmi hiány fő okozója Kína, és Kína rá van utalva a kivitel fenntartására a munkahelyek megőrzése és a gazdaság fejlődési ütemének fenntartása érdekében. Ramm ezért nem lát okot arra, hogy a kínai jegybank jelentősen csökkenthetné a dollár felvásárlását.

Michael Heise, a Dresdner-Allianz csoport vezető közgazdásza is Kína és Japán folytatódó dollárvásárlásaira számít. Azonban szerinte az árfolyamnyomás akár addig is növekedhet, hogy az Európai Központi Bank nyíltpiaci beavatkozásra kényszerül a dollár árfolyamvesztésének fékezése érdekében. Heise azonban ezt elhibázott lépésnek tartaná. Beavatkozással csak időt lehet nyerni, de nem lehet befolyásolni magát a folyamatot - mondta.